Soitinesittely

Mikä on sinun lempisoittimesi, entä tiedätkö miltä kuulostaa klarinetti tai alttonokkahuilu?

Tutustu Luoteis-Helsingin musiikkiopistossa opettettaviin soitinryhmiin alta!

Soitonopetusta annetaan kaikissa soittimissa pääasiassa kouluikäisille. Suositeltavaa on  aloittaa soittoharrastus  nuorena, n. 6-10 vuoden iässä. Vanhempanakin voi hyvin aloittaa uuden harrastuksen musiikin parissa. Uusilla oppilailla on 30-45 minuutin soittotunti yksin tai pienryhmässä, sekä 30-45 minuutin alkupolkutunti ryhmässä.

Laulunopiskelussa äänen kehityksen takia opinnot aloitetaan hieman myöhemmin, 12-16 vuoden iässä, laulua voivat opiskella myös aikuiset. 

Hae tästä opiskelemaan Luoteis-Helsingin musiikkiopistoon
(Hakuaikaa on pidennetty 16.5.2021 asti soitinpajassa, soitinkarusellissa sekä seuraavissa instrumenteissa: pop-laulu, huilu, nokkahuilu, kantele ja trumpetti)

Kevään 2021 oppilasvalinnassa ei järjestetä pääsykokeita, oppilaat valitaan hakemusten perusteella. Soittotunnit alkavat elokuussa 2021.

Lisätietoja hakuun liittyen.

Soitinesittelyt alla soitinryhmittäin

Alttoviulu ja viulu

Viulu ja alttoviulu kuuluvat viuluperheeseen. Viulu on korkein ja kirkkain sointiväriltään, kun taas alttoviulun sointi on matalampi ja pehmeämpi. Opintojen edetessä on mahdollista osallistua orkestereihin.

Yhteismusisointia harrastetaan myös pienyhtyeissä muiden soittajien kanssa. Soittotunneilla tutustutaan klassiseen ohjelmistoon ja oppilaan toivomiin tyylilajeihin.

Soitin, oma tai vuokrattu, hankitaan yhdessä viulun / alttoviulun opettajan kanssa – musiikkiopisto vuokraa vapaana olevia soittimia (soittimia on rajoitetusti).

Suositeltava aloitusikä on 5-10 v.

Opettajat

Sello

Sello on jousisoitin, joka muistuttaa jossakin määrin viulua ja alttoviulua. Sello on kuitenkin paljon suurempi, ja toisin kuin alttoviulua, sitä soitetaan pystyasennossa.

Sellonsoiton opettaja auttaa sopivan soittimen valitsemisessa. Musiikkiopistolta voi alkuun vuokrata vapaana olevia 1/4-, 1/2- ja 3/4 -selloja.

Opintojen edetessä sellistit soittavat myös orkestereissa ja selloryhmässä.

Suositeltava aloitusikä on 5-10 v.

Opettajat

Poikkihuilu

Poikkihuilu on tärkeässä asemassa klassisessa musiikissa niin soolosoittimena kuin orkesterin osanakin. Opintojen edetessä huilistit soittavat yhteismusisointia duoina ja esim. orkestereissa.

Poikkihuilunsoiton voi aloittaa pienemmillä edullisilla oppilassoittimilla, soitinkaruselliryhmissä soitetaan mm. lasteen muoviella Toot-huilulla. Huilunsoiton opettaja neuvoo mielellään soittimen hankinnassa.

Suositeltava aloitusikä on 8-10 vuotta.

Opettajat

Nokkahuilu

Nokkahuilulla on helppo aloittaa soittaminen jo hyvinkin nuorena, mutta nokkahuilulla voi opiskella myös hyvin vaativaakin ohjelmistoa myöhemmällä iällä.

On olemassa erikokoisia nokkahuiluja (sopraano, altto, tenori ja basso) ja soittajan kasvaessa on mahdollista siirtyä suurempiin ja matalaäänisimpiin nokkahuiluihin.

Nokkahuilunsoitosta saa myös hyvän pohjan puhallinsoittimien harrastamiseen, jos esimerkiksi haluaa myöhemmin siirtyä soittamaan poikkihuilua. Nokkahuilu on varsin edullinen soitin, aloittelijan soittimet maksavat vain joitain kymppejä.

Suositeltava aloitusikä on 6-vuotiaasta ylöspäin.

Opettaja

Klarinetti

Klarinetti on orkesterisoitin, joten yhteismusisointi on tärkeä osa harrastusta alusta asti. Soittotunneilla musisoidaan pianon säestyksellä ja duona open kanssa.Oppilaat soittavat myös pienyhtyeissä ja opintojen edetessä myös orkesterissa.

Klarinetissa on laaja ääniala ja se istuu monentyyliseen musiikkiin. Mikäli soittimia on vapaana, vasta-alkajien on mahdollista vuokrata klarinetti opistolta. Klarinetin soiton opettaja auttaa mielellään soittimen hankinnassa, eikä kannatakaan lähteä kaupoille itsekseen!

Suositusaloitusikä on 8-10 vuotta.

Opettaja

Trumpetti

Trumpetti on kaunis ja kirkasääninen vaskipuhallin, joka on oivallinen soitin monipuoliseen musiikin harrastamiseen. Nuoremmille hyvä aloitussoitin on kornetti. Soitinkaruselliryhmissä soitetaan myös muovisilla lasten trumpeteilla.

Musiikkiopistolla on vuokrattavana muutama trumpetti. Trumpetinsoiton opettaja neuvoo oman soittimen hankinnassa.

Suositeltava saloitusikä on 7-11 vuotta.

Opettaja

Minna Kurki

Piano

Pianon ryhmätunneilla on kiva tavata kavereita ja soittaa yhdessä vaikka 4-8 -kätisiä pianokappaleita. Opiskelun lähtökohta klassinen pianonsoitto, mutta ohjelmisto sisältää pianomusiikkia monipuolisesti klassisesta kevyeen.

Luhmossa voi opiskella myös vapaata säestystä joko yksin tai ryhmässä.

Akustisen pianon hankintaa suositellaan opintojen alusta saakka.

Suositeltava aloitusikä on 5-9 vuotta.

Opettajat

Popjazz-laulu

Opetusta annetaan lapsille, nuorille ja aikuisille.

Laulua opiskellaan nuottien ja korvakuulon avulla. Tunneilla harjoitellaan mm. äänenkäytön tekniikkaa, musiikin tulkintaa, fraseerausta sekä esiintymistä ja studiotyöskentelyä. Rytmimusiikin eri tyylien ominaispiirteisiin tutustutaan monipuolisen lauluohjelmiston kautta.

Laulunopiskelijalla on mahdollisuus osallistua lisäksi lauluyhtyeeseen tai yhteismusakuoroon. Yhteismusisointia ja esiintymisiä on myös säestäjien ja bändien kanssa.

Laulutuntien suositeltava aloitusikä on 12-vuotiaasta ylöspäin.

Opettaja

Kantele

Aloitussoittimena on 5-kielinen kantele. Laulun, leikin ja soiton kautta tutustutaan soittimeen, soittotekniikkaan, kansanmusiikkiin, aloitellaan perehtymistä musiikin perusteisiin, tehdään omaa musiikkia ja opetellaan säännöllistä harjoittelemista.

Perusopinnoissa, oman soittotunnin lisäksi, on yhtyemusisoinnilla hyvin suuri merkitys. Kaikki kanteleensoittajat soittavat LuoMuKanteleet-yhtyeessä. Yhtyeellä on runsaasti esiintymisiä ja yhtyeen soittajat tekevät paljon yhteistyötä muiden soittimien soittajien kanssa.

Soittimina kanteleensoittajat perehtyvät perusopinnoissa 5- ja 11-kielisen pienkanteleen sekä ison kanteleen (36-39-kielisen) soittoon.

Soittajan on hankittava omat soittimet. Kanteleensoiton opettaja auttaa ja neuvoo soittimien hankinnassa.

Lähestymistapa soittamiseen tapahtuu kansanmusiikin lähtökohdista ja tärkeitä opetuksen muotoja ovat korvakuulolta soitto, improvisaatio, oman musiikin tuottaminen, yhteissoitto ja laulaminen.

Suositeltava aloitusikä on 6-8 v.

Opettaja

Kitara

Luoteis-Helsingin musiikkiopistossa opiskelun perustana on klassinen kitara. Kitaraoppilaan kiinnostuksen mukaan opintoja voidaan laajentaa myös sähkökitaransoittoon tai muihin bändisoittimiin, kuten bassoon ja rumpuihin.

Kaikilla oppilailla on myös yhteissoittoa kitaraorkestereissa, sähköklubissa bändisoittimilla tai esimerkiksi laulajia tai huilisteja säestäen.

Tavoitteena on oppia hallitsemaan kitaransoitto monipuolisesti niin soolo, kuin säestys tai bändisoittimenakin.

Suositeltava aloitusikä on 6-10 vuotta. Kitaransoiton opettaja auttaa sopivan soittimen valinnassa.

Opettajat

Ukulele

Opinnot alkavat yleensä 2-3 oppilaan pienryhmässä, mutta pian jo tavoitteena on siirtyä yksityisopetukseen.

Opintojen aikana soitetaan musiikkia monipuolisesti: klassista musiikkia, poppia, kansanlauluja, improvisaatioita ynnä muuta. Opetellaan soittamaan sekä nuoteista että korvakuulolta.

Ukulelesta on helppo siirtyä kitaraan ja päinvastoin. Ukuleleoppilaat soittavat erilaisissa yhtyeissä mm. kitaristien kanssa. Ukulele on myös mitä mainioin säestyssoitin. Oppilaat säestävät mm. laulua ja opettelevat soinnuttamaan melodioita korvakuulolta.

Suositeltava aloitusikä on 6-10 vuotta.

Opettaja